5 ключови прозрения относно сексуалното здраве на мъжете

сексуалното здраве на мъжетеРазлични аспекти на сексуалното благополучие на мъжете могат да бъдат повлияни от редица здравословни проблеми, водещи до смущения в тяхното сексуално удовлетворение. Тези опасения включват предизвикателства като еректилна дисфункция, затруднения с еякулацията, безплодие и др.

Д-р Майкъл О’Лиъри, урологичен хирург, свързан с Mass General Brigham, дава важни прозрения за преобладаващите разстройства на сексуалното здраве, за които мъжете трябва да знаят. Служейки като директор на Центъра за мъжко здраве в болница Brigham and Women Faulkner, д-р О’Лиъри извежда експертизата на преден план.

Ако таите притеснения за някакви състояния, които могат да навредят на сексуалното ви здраве, препоръчително е да се свържете с вашия личен лекар. Като си сътрудничите както с него така и със специализирани лекари по мъжко здраве, можете да получите необходимото внимание за всякакви запитвания относно репродуктивното или сексуалното здраве, които може да имате.

Представени по-долу са най-важните 5 части от информацията относно състоянията, които влияят върху сексуалното здраве на мъжете:

1. Вазектомията трябва да се разглежда като постоянен метод на контрацепция.

Вазектомията е проста и минимално инвазивна хирургическа техника, използвана като трайно средство за мъжка контрацепция за предотвратяване на бременност. При тази процедура, която продължава около 30 минути, хирург прекъсва тръбите, отговорни за транспортирането на сперматозоидите в мъжката репродуктивна система. Процедурата няма вредно въздействие върху сексуалното здраве на мъжа и се отличава с изключителна ефективност при предпазване от бременност. Той е категоризиран като постоянен метод на контрацепция поради ограничената си обратимост.

2. Болестта на Пейрони може да бъде предизвикана от леки наранявания на пениса.

Болестта на Пейрони се проявява, когато белег, известен също като плака, се развива в тъканта за ерекция на пениса. Въпреки че точната причина за образуването на плаки остава неясна, много мъже с болестта на Пейрони са се сблъскали с леки наранявания, които са довели до вътрешно кървене в пениса. Въпреки своята неракова природа, плаката може да предизвика изкривяване на пениса нагоре или надолу, в зависимост от разположението на плаката. Мъжете, борещи се с болестта на Пейрони, обикновено се борят с дискомфорт по време на ерекция или затруднения при полов акт.

Диагностицирането на болестта на Пейрони включва прилагането на ултразвук за оценка на еректилната функция и анатомичните аспекти. В повечето случаи болестта на Пейрони се проявява леко и първоначалният дискомфорт обикновено отшумява в рамките на 6 до 12 месеца, което позволява на пациента да възобнови нормалната си сексуална дейност. Лекарите могат да се справят с проблема с плаката чрез персонализирани планове за лечение.

3. Мъжкото безплодие потенциално може да бъде фактор в поне един от всеки три случая на безплодие.

Мъжкото безплодие може да възникне от различни фактори, които включват:

  • Генетични или имунни нарушения
  • Анатомични проблеми
  • Недостатъчно производство на сперма
  • Травма на тестисите

Идентифицирането на точната първопричина за безплодието изисква цялостна физическа оценка, лабораторни изследвания, образна диагностика и задълбочен анализ на спермата.

4. Емоционалните или психологически проблеми имат потенциала да допринесат за еректилна дисфункция.

Фактори като стрес, депресия и други емоционални смущения често действат като тригъри за еректилна дисфункция при мъжете. Д-р О’Лиъри последователно подчертава пред пациентите си, че „най-критичният полов орган не се намира под кръста на мъжа; той е разположен в ума им.“

Когато случаите на еректилна дисфункция не произтичат от физиологични проблеми, медицинските специалисти оценяват импотентността на пациента в контекста на неговото психическо и емоционално здраве.

В рамките на Центъра за мъжко здраве екип от секс терапевти си сътрудничи с пациенти и техните партньори в поверителна, образователна и подкрепяща среда, за да проучи потенциалния психосоциален произход на ЕД. Основната цел е да се възстанови нормално ниво на сексуална функционалност.

5. Еректилната дисфункция е преобладаващият проблем.

Еректилната дисфункция, известна още като ЕД или импотентност, се отнася до неспособността на мъжа да постигне или поддържа ерекция, която е достатъчно стабилна за извършване на сексуална активност. Този проблем е широко разпространен и засяга 50% от мъжете в Съединените щати на възраст 40 и повече години.

Основните виновници за еректилната дисфункция често са свързани със затруднения в кръвообращението, като хипертония или съдови нарушения, които често се срещат при по-възрастните мъже. Допълнителни фактори, които повишават вероятността от развитие на ЕД, включват:

  • Употреба на алкохол или наркотици
  • Пушенето
  • Операции, свързани с рак на простатата
  • Някои лекарства

Според прозренията на д-р О’Лиъри значителен брой от основните терапевтични подходи за справяне с ЕД включват лекарства, които показват ефективност при 50 до 70% от мъжете. Ако пациентът не реагира на лекарството, има няколко нехирургични алтернативи, които имат за цел да подобрят притока на кръв и да стимулират ерекцията.

В някои случаи се налагат по-инвазивни лечения. Например медицински специалисти могат да въведат агенти в уретрата, тръбата, отговорна за транспортирането на урината от пикочния мехур извън тялото. При мъжете уретрата пресича простатната жлеза и пениса, преди да излезе от тялото.

За пациенти, които не постигат благоприятни резултати чрез първоначално лечение, може да се проучи възможността за хирургични интервенции като пенисни импланти или протези (изкуствени пениси). „Не препоръчвам операция като първоначална възможност за лечение на еректилна дисфункция“, отбелязва д-р О’Лиъри, „но за много мъже това е много задоволително решение.“

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!