Андропауза - мъжката менопауза

андропаузаПовечето хора знаят, че жените имат менопауза, но знаете ли, че някои мъже минават през един вид мъжка менопауза? За мъже, които вярват, че преминават през пословичната криза на средната възраст, някои лекари и изследователи казват, че всъщност това може да е форма на мъжка менопауза, наречена "андропауза".

Шокиращо, мъжката менопауза или андропаузата, става все по-широко призната и приета от лекарите за промените, които много мъже на средна възраст изпитват - от загуба на енергия до депресия, от загуба на либидо до сексуална дисфункция. Някои лекари препоръчват на мъжете с тези симптоми, когато са съчетани с намаляване на костната плътност и наддаване на килограми, да потърсят хормоно-заместителна терапия и други лечения.

"Това е като пубертета на заден ход", казва Джед Даймънд, психотерапевт и автор на "Мъжката менопауза". Подобно на пубертета, промените, които андропаузата причинява на застаряващите мъже са "хормонални, психологически, междуличностни, социални, сексуални и духовни", казва Даймънд.

Андропаузата се характеризира със загуба на тестостерон - хормонът, който прави мъжете мъже. Повечето хора забелязват понижаване на нивата на тестостерон с напредването на възрастта. Въпреки това, някои мъже са засегнати повече от други. Даймънд смята, че около 25 милиона американски мъже на възраст между 40 и 55 години изпитват някаква степен на мъжката менопауза днес.

"Мъжката андропауза може да бъде много коварна", обяснява д-р Стивън Синатра, сертифициран кардиолог и специалист по анти-стареене. Загубата на тестостерон, което може да се случи на някои мъже още на 35 години, е постепенно, като нивото на тестостерона пада само между 1 - 1,5 процента на година. За разлика от рязката загуба на естроген, с която се сблъскват жените в  менопаузата, постепенната загуба на тестостерон може да отнеме години, за да остави своя отпечатък върху мъжа с множество симптоми.

Раздразнителност, умора, депресия, намалено либидо и проблеми с ерекцията са отличителни белези на андропаузата. "Имах чувството, че не исках да се движа", казва Сесил Дорси от Кънектикът. 68-годишният пенсиониран шофьор на камион, който разбрал след изследване на кръвта, че нивата му на тестостерон са паднали, казва, "просто не исках да се занимавам с нищо".

Въпреки, че първото проучване върху мъжката андропауза е публикувано в "Журнал на Американската медицинска асоциация" в средата на 1940 г., едва наскоро медицинската общност е забелязала това състояние, казва д-р Адриан Добс, ендокринолог и сътрудник професор по медицина.

Обикновено, хората, страдащи от симптомите на андропаузата се лекуват за конкретното патологично състояние и в това е проблемът, казва Даймънд. Например, мъж в андропауза може бъде диагностициран с депресия и да му се предпишат антидепресанти. Така и лекарят, и пациентът ще мислят, че решават проблема. Въпреки това, ако този човек има и други симптоми на мъжката менопауза като например загуба на либидо, антидепресантите само ще увеличат този проблем.

"Конвенционалните средства на лекуване не гледат на андропаузата като на модел", казва Даймънд, който вярва, че е необходим по-цялостен подход, за да се обхванат всички симптоми на андропаузата. Това може да включва конвенционална терапия в комбинация с тестостерон заместващата терапия, психотерапия, билки, диета и физически упражнения.

Тестостерон заместваща терапия

Тестостерон заместващата терапия е основното средство за лечение на хора с намалени нива на тестостерон като това все още е спорна област. "Какви са проблемите и могат ли да бъдат лекувани с тестостерон? Това е в основата на въпросът", казва д-р Добс.

"Всички мъже трябва да имат определено ниво на тестостерон," продължава Добс, който смята, че минималните нива трябва да са 300 нанограма на децилитър от общия тестостерон. Средното ниво за 40-годишен мъж е 500 нанограма, казва той.

Случаите, при които се препоръчва тестостерон заместващата терапия, включват мъже с ясна загуба на костна плътност, което може да доведе до остеопороза и намаляване на височината, както и при лечение на сексуална дисфункция, когато предписаните лекарства не работят. Друга полза от терапията с тестостерон може да бъде при случаи на нужда от укрепване на структурата на тялото и мускулите - например при пациенти, борещи се с рак.

Тестостерон заместващата терапия "не е доброкачествено лечение", предупреждава д-р Майкъл Вернер, уролог по мъжка репродуктивна медицина и еректилна дисфункция.

Според някои специалисти, мъжете, които провеждат тестостерон заместваща терапия, независимо дали чрез инжекции, лепенки, крем, гел или хапчета, трябва да си проверяват ПСА нивата, защото терапията може да увеличи риска от рак на простатата (кръвен тест на ПСА нивата идентифицира риска от рак на простатата). Други рискове, свързани с хормонални добавки, по-специално с инжекции, включват риска от инсулт, увеличение на токсините в черния дроб  и развитието на гърди. По ирония на съдбата, приемането на тестостерон може да спре производството на сперма, казва Вернер.

Пенсионираният шофьор Дорси е използвал инжекции с тестостерон веднъж месечно, но след това неговият лекар му предписал хапчета, след като Дорси се оплакал, че се чувства отлично в началото, но три седмици след инжекцията не се чувствал добре. Въпреки, че някои лекари са против оралния прием, Дорси смята, че лечението повишава енергийните му нива и се чувства по-добре като проверява своите хормонални и ПСА нива всеки месец.

Помислете за грейпфуртите

Грейпфрутите не са добри за мъжете, страдащи от намаляващи нива на тестостерон. Ензима ароматаза в организма превръща тестостерона в женския хормон естроген, когато е в съчетание с някои вещества, казва д-р Стивън Синатра, кардиолог, специалист по анти-стареене. Грейпфрутът е един от тези катализатори.

Синатра съветва своите клиенти мъже, които страдат от симптомите на андропаузата да спрат изцяло алкохола и да правят повече физически упражнения. Ензима ароматаза също се съчетава с алкохола и мазнините, така че мъжете с намаляващи нива на тестостерон са особено уязвими.

За да ви помогне да увеличите производството на тестостерон, Синатра, съветва мъжете да взимат цинк и витамини C и E. Синатра също препочъчва билки като Муира Пуама и L-аргинин за увеличаване на мъжкото либидо.

Загубата на либидо, например, може да бъде лекувана с гинко билоба, съветва Джед Даймънд. За мъжете в средна възраст, той препоръчва да се хранят със соеви продукти, храни с ниско съдържание на мазнини, зеленчуци и доматени продукти, последните от които намаляват риска от рак на простатата. Освен това, пиене на много вода е ключов компонент за здравословен начин на живот.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!