Еректилна дисфункция след биопсия на простатата

ерекция и биопсияТочната причина за сексуална дисфункция след биопсия не винаги е ясна. Може да се дължи на увреждане на нерв от иглата за биопсия или психологически стрес от диагноза рак. Като се има предвид значителното въздействие на еректилната дисфункция върху качеството на живот, за лекарите е жизненоважно да предоставят точна консултация за това какво могат да очакват пациентите от процедурата.

Подлагането на биопсия на простатата за скрининг на рак може да бъде обезпокоително, но за щастие процедурата носи нисък риск от неблагоприятни ефекти. Прилагането на антибиотици може да сведе до минимум инфекциите, докато всеки дискомфорт и кървене обикновено отшумяват незабавно. Едно продължително безпокойство е дали биопсиите могат да попречат на еректилната функция, като проучванията дават смесени резултати. Въпреки това, най-големият преглед досега предлага някои обнадеждаващи констатации: мъжете, които изпитват временна загуба на сексуална мощ след биопсия, обикновено я възстановяват в рамките на няколко седмици.

По време на прегледа изследователи от King's College London идентифицираха над 6000 проучвания, изследващи връзката между биопсиите на простатата и сексуалната функция. Те стесниха до 54 проучвания с най-стабил

ни данни, където участниците попълниха въпросника за Международния индекс на еректилната функция (IIEF-5). Тази оценка дава точки въз основа на способността на мъжа да постига ерекция и да получи удоволствие от сексуалната активност. Проучването разкрива среден спад от 4,6 точки в резултатите от IIEF-5 един месец след биопсия, въпреки че много мъже не са имали сексуални странични ефекти. С течение на времето резултатите постепенно се подобряват, с минимални разлики, наблюдавани три до шест месеца след процедурата в сравнение с резултатите преди биопсията.

Изследователите също изследват фактори, които биха могли да повлияят на свързаната с биопсия еректилна дисфункциядисфункция, като вида на биопсията, броя на взетите тъканни проби, анестетичните ефекти и честотата на повторните биопсии. Различните констатации обаче им попречиха да направят заключения. Необходими са клинични изпитвания, измерващи надлъжно резултатите от IIEF-5, за да се изяснят тези аспекти.

В обобщение, докато значителен спад в еректилната функция е отбелязан един месец след биопсията, този ефект обикновено е преходен и е малко вероятно да продължи. Д-р Марк Гарник, професор от Харвардското медицинско училище, подчертава значението на минимизиране на честотата на биопсиите чрез включване на MRI сканиране на простатата, особено при мъже на активно наблюдение за прогресия на рака.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!