Животът след премахване на простатата

простатаТази статия е за всички мъже, които имат рак на простатата или се притесняват за рак на простатата. Един от най-опасните странични ефекти от лечението за рак на простатата е въздействието върху сексуалното здраве.

Надяваме се статията да даде по-добра представа какво да очакват и да се намали страха от неизвестното.

В простатата се произвежда течността, необходима за еякулация. Тя е нужна на спермата, за да работи и следователно за създаването на деца. Освен за зачеване, простата има малка роля в по-късния етап на живота и създава проблеми с уринирането и е водеща причина за рак.

Нервите, които отиват към пениса се много близо до простатата. Те са само на няколко милиметра от простатата и могат да се увредят при операция или лъчетерапия. Тези нерви са единствено отговорни за ерекцията, или способността на пениса да се втвърди.

Общи ефекти при отстраняване на простата

  • Губи се възможността за еякулация, т.е. мъжа става стерилен. Разбира се, възможно е да се създадат деца от спермата на мъжа по изкуствен път.
  • Запазва се пълното усещане на пениса. С мастурбация или друга стимулация все още може да се достигне оргазъм.
  • Вероятно ще се загуби способността за твърда ерекция след операцията. С течение на времето е възможно ерекцията да се върне както преди.

Фактори за способността да се получава ерекция след отстраняване на простата

  • Предоперативно състояние - хирургията не може да помогне на ерекцията. Ако тя не е добра преди операцията, след нея е малко вероятно да се върне.
  • Възрастта - колкото по-възрастен е мъжа, толкова повече се нуждае от перфектно работещи нерви, за да има ерекция.
  • Наличието на други медицински проблеми - болести, които засягат ерекцията като диабет и високо кръвно налягане, които допълнително затрудняват еректилната функция.
  • Честота на сексуалната активност - колко по-сексуално активен е мъжа, толкова е по-добра степента на възстановяване.
  • Способността на хирурга да пощади нервите. Ако ракът е такъв, че нервите не могат да бъдат пощадени, ерекцията е малко вероятно да се върне. Ако ракът е такъв, че нервите могат да бъдат отделени, тогава други технически фактори играят роля за връщането на ерекцията - като колко тъкан е запазена, количеството обгаряне в областта на нервните връзки и разтягането на нервите по време на операцията.

Според статистиката 1 от 4 мъже възстановяват способността за извършване на пълноценен секс след такава операция.

Ако нервите са запазени, ерекцията може да се подобри с употребата на продукти за подобряване на потентността като ВигаМакс Про.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!