Какво е еректилна дисфункция?

какво е еректилна дисфункцияЕректилната дисфункция (ЕД) се отнася до неспособността на мъжа да постигне или поддържа ерекция, достатъчна за завършване на полов акт, включително кулминация и еякулация.

В Съединените щати е изчислено, че ЕД засяга около 10 до 20 милиона мъже, като допълнителни 10 милиона изпитват частична ЕД.

Ако мъж изпитва затруднения с ерекцията при повече от половината от опитите си за полов акт, това вероятно е показателно за еректилна дисфункция.

Ерекцията зависи от добре функциониращи нервни сигнали, подходящ кръвен поток и когнитивна стимулация. Трудностите във всяка от тези области могат да доведат до развитие на еректилна дисфункция.

Медицински специалисти, специализирани в урологията, се справят с ЕД чрез различни методи, включително лекарства, инжекции, вакуумни устройства, имплантирани устройства, корекции на начина на живот и потенциални препоръки за психологическа терапия.

Увеличаването на ЕД отчасти се дължи на нарастващия стрес, избора на нездравословен начин на живот и употребата на определени лекарства.

Възрастта оказва значително влияние върху разпространението на еректилната дисфункция. Около 40 процента от мъжете на 40 години се сблъскват с някаква степен на еректилна дисфункция. До 70-годишна възраст ЕД засяга приблизително 70 процента от мъжете.

Верижна реакция, водеща до ерекция, се инициира от сексуална възбуда, подтиквайки нервите на пениса да отделят азотен оксид - сигнална молекула, отговорна за повишаване на притока на кръв в пениса. Този приток на кръв напълва гъбестата тъкан в пениса (синусоиди), като я кара да упражнява натиск върху обвивката на пениса и свива вените, които обикновено улесняват дренажа на кръвта от пениса.

Това задържане на кръв поддържа ерекцията, докато сексуалната възбуда продължава и стимулацията продължава.

Фактори в основата на еректилната дисфункция

Различни медицински фактори могат да допринесат за еректилна дисфункция, включително:

 • Нарушения на съня
 • Болестта на Паркинсон
 • Диабет
 • Запушени кръвоносни съдове
 • Заболяване на бъбреците
 • Сърдечно заболяване
 • Метаболитен синдром
 • Болест на Пейрони
 • Множествена склероза
 • Повишен холестерол и/или кръвно налягане
 • Елементите на начина на живот също са важни:
 • Консумация на тютюн
 • Затлъстяване
 • Алкохолна зависимост

Взаимодействието с лекарства, заедно с хирургични процедури или лечения, фокусирани върху тазовата или гръбначната област (като тези за рак на простатата), също могат да повлияят на еректилната функция. Освен това, наранявания, претърпени от пениса или тестисите, могат да играят роля в това състояние.

Психологически реакции за еректилна дисфункция

Всички фактори, които нарушават сексуалните мисли и емоции на мъжа, потенциално могат да доведат до ЕД. Това се дължи на основната роля, която мозъкът играе при иницииране на чувство на сексуална възбуда и предаване на сигнали, които инициират физическите процеси, кулминиращи в ерекция, последвана от еякулация. Психологическите фактори, предизвикващи ЕД, могат да включват:

 • Стрес/Тревожност
 • Депресия
 • Конфликти в отношенията със сексуалния партньор

В някои случаи урологът може да трябва само да се включи в разговор с мъж относно неговата сексуална и медицинска история, придружен от физически преглед, за да идентифицира основната причина за еректилна дисфункция. Комбинацията от медицинска и сексуална история може да разкрие основните медицински състояния. Физическият преглед включва оценка на гениталиите.

При определени сценарии може да са необходими допълнителни диагностични оценки, включително:

 • Тестове за урина за откриване на потенциални основни медицински проблеми
 • Ултразвукови процедури, генериращи визуално представяне на кръвообращението в пениса
 • Подходът за лечение на ЕД варира в зависимост от отделния пациент и тежестта на неговата дисфункция.
 • Кръвни тестове за идентифициране на основните медицински състояния и ниски нива на тестостерон
 • Медицински интервенции за еректилна дисфункция

Добре известните лечения за ЕД включват лекарства, като Виагра (силденафил), Сиалис (тадалафил) и подобни опции се предписват често. Тези лекарства засилват ефектите на естествения азотен оксид, който отпуска мускулите на пениса по време на сексуална възбуда.

Този повишен приток на кръв към пениса води до устойчива ерекция. Въпреки това, ако производството на азотен оксид не се задейства от възбуда, тези лекарства няма да дадат желаните резултати.

Алтернативни подходи за лечение на ЕД

Интракавернозните инжекции използват много фина игла за въвеждане на същия тип лекарства, които засилват притока на кръв, предизвиквайки ерекция с продължителност около час.

Промените в начина на живот, включително поддържане на здравословно тегло, отказване от тютюнопушене, редовни упражнения, умерена консумация на алкохол, управление на стреса и справяне с психологически проблеми, често могат да доведат до положителни резултати.

Хирургията за пенисна протеза включва имплантиране на надуваемо устройство в пениса, което позволява надуването да създаде ерекция. Алтернативно, полутвърдите пръчки могат да бъдат разположени от двете страни на пениса, предлагайки твърдост с гъвкавост.

Помпата за пениса, вакуумен механизъм, включва поставяне на тръба около пениса, която се изпомпва (на ръка или захранвана от батерии), за да се елиминира въздухът от тръбата, като по този начин се изтегля кръв в пениса за ерекция. След това индивидът поставя опъващ пръстен около основата на пениса, за да поддържа ерекцията.

Хирургията, използвана рядко, е насочена към коригиране на проблеми с кръвоносните съдове, отговорни за ЕД.

Самоприложени лекарствени пелети (интрауретрален алпростадил) се вкарват във върха на уретрата. Ерекцията обикновено започва в рамките на 10 минути и продължава от 30 до 60 минути.

Психотерапията може да се окаже полезна за справяне с проблеми, свързани с представянето, произтичащи от тревожност, стрес и депресия.

Рискове при лечението

Хирургичните процедури, посочени по-горе, носят стандартни хирургични рискове като инфекция, загуба на кръв и усложнения, свързани с анестезията. Индивидите също могат да изпитат алергични реакции към лекарства или значителни странични ефекти.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!