Какво представлява Болест на Пейрони

болест на ПейрониБолестта на Пейрони, е нераково състояние, което е резултат от развитието на фиброзна тъкан на белег върху пениса. Това състояние може да доведе до болезнени и извити ерекции. Въпреки че е важно да се отбележи, че пенисите се предлагат в различни форми и размери, наличието на значително извита ерекция може да бъде причина за безпокойство в някои случаи.

Болестта на Пейрони може да попречи на сексуалната активност, което прави постигането или поддържането на ерекция трудно, което може да доведе до еректилна дисфункция. Освен това, това състояние често причинява стрес, безпокойство и опасения относно скъсяването на пениса.

За съжаление болестта на Пейрони рядко отшумява спонтанно. За повечето хора, засегнати от това състояние, то или остава непроменено, или става по-тежко с течение на времето. Търсенето на ранно лечение малко след началото на болестта на Пейрони може да помогне за предотвратяване на по-нататъшно влошаване и потенциално облекчаване на симптомите. Дори ако състоянието е налице за продължителен период от време, лечението все пак може да предложи облекчение от неприятни проблеми като болка, кривина и скъсяване на пениса.

Потенциални усложнения при болестта на Пейрони:

 • Напрегнете отношенията си със сексуалния си партньор
 • Предизвикателства при бащинството на дете поради трудност или невъзможност за полов акт
 • Болка в пениса
 • Неспособност за извършване на полов акт
 • Трудност при постигане или поддържане на ерекция (еректилна дисфункция)
 • Чувство на безпокойство или стрес относно сексуалното представяне или външния вид на пениса
 • Намалена дължина на пениса

 Причини

Точната причина за болестта на Пейрони остава неразбрана, но изглежда, че роля играят множество фактори.

Смята се, че болестта на Пейрони е резултат предимно от повтарящи се наранявания на пениса. Тези наранявания могат да възникнат по време на сексуална активност, спорт или в резултат на злополука. Въпреки това, в повечето случаи няма конкретен спомен за травма или нараняване на пениса.

След нараняване на пениса, лечебният процес включва образуването на белег по неправилен начин. Това може да доведе до развитие на осезаеми възли или изкривяване на пениса.

Пенисът се състои от две порести тръби от всяка страна, известни като corpus cavernosum, съдържащи множество малки кръвоносни съдове. Всяко кавернозно тяло е обвито в еластична тъканна обвивка, наречена tunica albuginea, която се разтяга по време на ерекция.

Когато възникне сексуална възбуда, притокът на кръв към тези камери се увеличава. Докато се пълнят с кръв, пенисът се разширява, изправя и става твърд, за да се постигне ерекция.

При болестта на Пейрони зоната с белег не успява да се разтегне, когато пенисът стане изправен, което води до огъване, деформация и потенциален дискомфорт.

При някои мъже болестта на Пейрони се развива постепенно и изглежда несвързана с конкретно нараняване. Изследователите проучват възможността наследствена черта или специфични здравословни състояния да бъдат свързани с болестта на Пейрони.

Честите признаци и симптоми включват:

 • Значителна кривина на пениса: Пенисът може да се огъне нагоре, надолу или настрани.
 • Болка в пениса: Болката може да се появи със или без ерекция.
 • Развитие на тъкан от белег: Тъканта от белег, известна като плака (различна от плаката в кръвоносните съдове), може да се усети като плоски бучки или лента от втвърдена тъкан под кожата на пениса.
 • Други деформации на пениса: Някои мъже с болестта на Пейрони може да изпитат стеснение, вдлъбнатини или подобен на пясъчен часовник външен вид на еректиралия пенис, със стегната, тясна лента, обграждаща тялото.
 • Трудности с ерекцията: Болестта на Пейрони може да доведе до трудности при получаване или поддържане на ерекция (еректилна дисфункция). В много случаи мъжете съобщават, че са имали еректилна дисфункция преди появата на симптомите на болестта на Пейрони.
 • Скъсяване на пениса: Дължината на пениса може да намалее поради болестта на Пейрони.

Степента на изкривяване и скъсяването на пениса, свързани с болестта на Peyronie, може постепенно да се влоши. Въпреки това, в повечето случаи състоянието се стабилизира след приблизително три до дванадесет месеца. Докато болката по време на ерекцията обикновено се подобрява в рамките на една до две години, белегът, скъсяването на пениса и изкривяването често продължават. Някои мъже може да изпитат подобрение както на извивката, така и на болката, без да е необходимо лечение.

Кога да потърсите медицинска помощ

Препоръчително е да си уговорите среща с вашия личен лекар веднага щом откриете някакви признаци или симптоми на болестта на Пейрони. Търсенето на ранна медицинска помощ предоставя най-добрата възможност за ефективно управление на състоянието или предотвратяване на влошаването му. Ако се справяте със състоянието за продължителен период от време, може да искате да се консултирате с лекар, ако болката, изкривяването, промените в дължината на пениса или други деформации ви причиняват дискомфорт или засягат партньора ви.

Рискови фактори:

 • Наследствено влияние: Ако член на семейството има анамнеза за болестта на Пейрони, рискът от развитие на заболяването е повишен.
 • Нарушения на съединителната тъкан: Мъжете със специфични заболявания на съединителната тъкан са по-склонни да развият болестта на Пейрони. Например, някои индивиди с болестта на Пейрони също показват удебеляване, подобно на въже, на дланите, което кара пръстите да се свиват навътре, състояние, известно като контрактура на Дюпюитрен.
 • Възраст: Докато болестта на Пейрони може да засегне мъже от всички възрасти, нейното разпространение се увеличава значително с напредването на възрастта, особено сред мъжете на 50-те и 60-те години. При по-младите мъже изкривяването по-рядко се приписва на болестта на Пейрони и по-често се нарича вродена кривина на пениса. Леката кривина при по-младите мъже обикновено се счита за нормална и не е причина за безпокойство.

Различни други фактори, като специфични здравословни състояния, тютюнопушене и някои видове операции на простатата, също могат да бъдат свързани с болестта на Пейрони.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!