Колоезденето - риск за еректилна дисфункция

колоездене и еректилна дисфункцияНякои експерти твърдят, че еректилната дисфункция (ЕД) може да бъде страничен ефект от карането на колело. Ползите за здравето от колоезденето при мъжете могат да имат обратен ефект. Въпреки, че карането на колело изгаря калории и подобрява работата на сърдечно-съдовата система, твърде много часове на седалката може да притисне артериите и жизненоважни нерви, водещи към пениса.

Какъв е резултатът - риск от изтръпване, болка и еректилна дисфункция.

Мъжа, колоездач може да разпредели значителен процент от своето тегло върху перинеума - областта между скротума и ануса, откъдето минават нервите и артериите към пениса. Този натиск върху тясната седалка може да увреди артериите и нервите.

"Най-ранният предупредителен знак е изтръпване или мравучкане", казва Ървин Голдщайн, директор на медицинска клиника в Сан Диего. Дори млад човек може да загуби способността да постигне ерекция, казва Голдщайн, който е пионер в операциите за възстановяване на притока на кръв и сексуалната потентност при 65% - 70% от случаите.

Колко точно колоездене може да се стане вредно? Проучване на Масачузетс Мейл Ейджинг показва, че риска е най-висок при мъжете, които го правят повече от три часа седмично.

"Безносовите" седалки

безносова седалкаГолдщайн съветва мъжете да сменят традиционната седалка с "безносова", която преразпределя теглото към седалищните кости на задните части на тялото.

Сериозните велосипедисти, които се навеждат напред в състезателна позиция твърдят, че се нуждаят от "носа", за да постигнат повече сила и контрол.

"Не мисля, че може да бъдете сериозен колоездач и да бъдете защитен от еректилна дисфункция", казва Голдщайн. "Те се нуждаят от носа между бедрата и това предизвиква натиск върху нервите и артериите".

Доказателствата, че карането на колело може да бъде вредно за мъжете са много убедителни, но трябва да се имат предвид в переспектива, казва Джон Мартинез, директор на медицински център в Сан Диего.

"Ако някой дойде и ми каже 'Трябва ли да спра да карам колело, заради опасност от еректилна дисфункция?' аз му казвам 'Има 50% вероятност да развиеш и умреш от сърдечна болест, така че основното ти внимание трябва да е насочено към физически упражнения и диета - двата най-важни компонента в борбата със сърдечните заболявания и еректилната дисфункция'" казва Мартинез.

"Не бих казал на някой да спре да кара колело, заради притеснения от ЕД. Ако съществува ЕД от колоездене, то тя е винаги временна и обратима, за разлика от другите причинители на ЕД като хипертония и диабет, които са склонни да бъдат постоянни. Ако има подобни проблеми, те обикновено са обратими с избор на подходящо колело и седалка".

Избора на подходящо колело може да предотврати тези наранявания - размерът на рамката, височината на кормилото
и позицията на седалката са много важни. Колоездача може да смени ъгъла на седалката да бъде успоредно на земята или леко напред, за да облекчи натиска на перинеума. По-широките седалки или тези без "нос" също могат да намалят натиска и да преразпределят по-добре тежестта.

Промяната в стила на каране също може да помогне за намаляване на натиска. Стоенето прав на педалите по време на дълго каране спира натиска и помага за възстановяване на кръвообращението.

Проучване сред полицейските велосипедни патрули

Някои нови дизайни на седалките премахват тежеста върху перинеума, според Стивън Шредър от Националния Институт за Безопасност и Здраве. Той започнал проучване за връзката между колоезденето и еректилната дисфункция през 2002 и публикувал резултатите, включващи наблюдения върху полицейските велосипедни патрули. Той установил, че колкото повече часове полицаите са на седалката, толкова по-често имат намаляване на качеството на ерекцията.

Всички тези изследвания ускориха появате на "безносовите" седалки и Шредър е тествал няколко от тях.

"Ние дадохме на полицаите 'безносови' седалки за шест месеца", казва Шредър. "Все още анализираме данните, но учудващото е, че от 91-мата полицаи, само трима се върнаха към традиционната седалка. Когато отидохме при тях, установихме, че двама от тях казаха, че техните 'безносови' седалки са се счупили и поискаха нови. Само един каза, че не му е харесала".

"Безносовите" седалки имат широка задна част, чрез която тежестта се разпределя върху седалищните кости на задните части на тялото. Проучване в Германия сочи, че нивата на кислорода в кръвообращението до пениса намаляват само с 20%, когато се ползват "безносова" седалка. Традиционните седалки намаляват кислорода в кръвообращението с около 80%.

Историческа переспектива

Защо отне толкова време, за да се открие съществуването на този проблем?

Всъщност, това не е така. "Колоездачите говорят за изтръпване в слабините още през 1890 г.", казва Шредър.

След като проблема попадна в полезрението на общественото внимание, много изследвания постоянно подкрепят връзката между колоезденето и еректилната дисфункция. Въпреки достатъчното изследвания, които показват, че традиционната седалка и неправилната позиция на колоездене могат да намалят притока на кръв и да притиснат нервите, някои велосипедисти продължават да смятат, че ползите за здравето от колоезденето надвишават риска от ЕД.

Наистина, не всеки мъж, който кара колело ще има проблеми с ерекцията. "Не може да се очаква, че всеки велосипедист ще започне да страда от еректилна дисфункция, така както не може да се очаква, че всеки пушач ще има рак на белите дробове", сподели Шредър за списание Сексуална Медицина. Независимо от това, е дошло времето да се разработят ефективни стратегии за намаляването на тази опасност. "Ползите за здравето от това да има нормално кръвообращение към и от пениса са очевидни", продължава той.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!