Мъжката плодовитост и възрастта

мъжка плодовитостИма ли влияние възрастта върху плодовитостта при мъжа? С цялото внимание на медиите за възрастта на жената и плодовитостта, някой може да си помисли, че мъжете са винаги плодовити. Оказва се, че възрастта на мъжа също влияе на неговата плодовитост.

Въпреки, че не чуваме много по новините за мъжката плодовитост с напредването на възрастта, съществуват доста изследвания по темата.

Едно изследване, извършено в Университета Сорока в Израел, изследвало качеството на спермата при млади мъже в сравнение с това при по-възрастни мъже. Проучването разглеждало всичко, което един спермален анализ включва, в това число и колко често са правили секс (сексуалното въздържание също влияе на качеството на спермата).

Плодовитостта, възрастта, сперматозоидите

В проучването било установено, че като цяло, количеството сперма е най-голямо между 30 и 35 годишна възраст, а е най-малко след 55 години.

Също така открили, че подвижността на сперматозоидите - с други думи, колко добре плуват - е най-добра под 25 годишна възраст и най-слаба след 55 години. Също така, количеството на "добрите плувци" в спермата при мъжете над 55 години е с 54% по-малко, в сравнение с това при мъжете между 30 и 35 годишна възраст.

Тези силни промени не могат да бъдат обяснени чрез сексуално въздържание, което е взето предвид в проучването. С други думи, по-малкото качество на спермата при по-възрастните не е в резултат от по-рядкото правене на секс, което също може да доведе до намаляване на качеството на спермата.

Мъжката плодовитост, възрастта, качество на спермата

Освен ниско качество на спермата, възрастта се отразява и на генетичното качество на спермата на мъжа. В проучване, проведено в Университета на Калифорния в Бъркли, изследователите открили, че генетични дефекти в спермата се увеличават с възрастта при мъжете, което би довело до намаляване на плодовитостта, повишен риск от спонтанен аборт и повишен риск от някои вродени дефекти.

Учените съобщиха, че по-възрастните мъже не са само изложени на риск от безплодие, но те също са по-склонни да прехвърлят генетични проблеми на децата си.

Мъжката плодовитост, възрастта, ин витро зачеване

В друго проучване, проведено в Медицински център Асута, Израел, изследователите открили връзка между възрастта на мъжа и вероятността за успешно зачеване чрез ин витро оплождане.

При жените над 40-годишна възраст или жени с ниски яйчни резерви, донорските яйца често предлагат най-голям шанс за успех чрез ин витро оплождане. Все пак какво става, ако и мъжа е по-стар? Има ли значение?

Според това изследване, възрастта е оказала въздействие върху резултата. Проучването сравнява сперматозоиди и ембриони от двойки, чиито ин витро лечение е довело до бременност с двойки, за които ин витро лечението се е провалило. Всички двойки в това проучване са използвали яйчни донори, така че възрастта на майката не е проблем.

Те открили, че до 40-години, възрастта на мъжа не изглежда да има значителен ефект. След 40-годишна възраст, обаче, качеството на спермата намалява, което може да доведе до необходимост от ин витро зачеване.

Заключение

Вече знаем, че с възрастта плодовитостта на жената намалява, но се оказва, че това важи също и при мъжете. като жена възрасти, нейната фертилност намалява, но тъй като тези проучвания показват, възрастта също има ефект върху мъжката плодовитост. Както мъжете, така и жените трябва да се съобразяват със своите биологични часовници.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!