Веганската диета на растителна основа допринася за по-добро сексуално здраве при мъжете

веган диета за сексуално здравеИзследване предлага надежда за мъжете, които търсят естествени начини за облекчаване на страничните ефекти от лечението на рак на простатата и подобряване на цялостното им сексуално здраве.

Проведено от видни изследователи от Медицинския факултет Гросман на Нюйоркския университет и Харвард, проучването предполага, че наблягането на плодове, зеленчуци, зърнени храни и ядки, като същевременно се ограничава приема на месо и млечни продукти, може значително да облекчи често срещаните усложнения, свързани с лечението на рак на простатата, като еректилна дисфункция.

Проучването, включващо над 2900 мъже, диагностицирани с рак на простатата, имаше за цел да проучи дали преминаването към растителна веганска диета може да облекчи различните предизвикателства, свързани със сексуалното здраве и качеството на живот, които обикновено се срещат след лечение на рак на простатата.

Чрез категоризиране на участниците в пет групи въз основа на хранителните им навици, по-специално консумацията им на растителна спрямо животинска храна, проучването разкрива забележими подобрения в сексуалното, уринарното и хормоналното здраве сред тези, които предпочитат растително ориентирана веганска диета.

Мъжете в горния квинтил съобщават за 8% до 11% подобрение на сексуалната функция и до 14% подобрение на здравето на урината, като изпитват по-малко проблеми. Освен това, тази група също така отбеляза до 13% увеличение на резултатите, свързани с хормоналното здраве, което показва по-малко симптоми, свързани с ниска енергия, депресия и горещи вълни.

Д-р Стейси Льоб, водещ автор, подчерта значението на тези открития. „Нашите констатации предлагат надежда за тези, които търсят начини да подобрят качеството си на живот след операция, радиация и други обичайни терапии за рак на простатата, които могат да причинят значителни странични ефекти“, каза д-р Льоб.

Революционните изследвания на Льоб разкриха ефектите от вегетарианската диета на растителна основа върху сексуалното и уринарното здраве при пациенти с рак на простатата, като същевременно затвърдиха предишни констатации, предполагащи потенциала на растителната диета за намаляване на риска от развитие на рак на простатата. Това оспорва дългогодишните вярвания за връзката между консумацията на месо и сексуалното здраве на мъжете, което показва, че веганските храни на растителна основа могат да предложат превъзходни ползи в това отношение.

Този значителен анализ подчертава потенциала на диетичните избори, особено растителните вегански диети, за подобряване на качеството на живот на лицата, подложени на лечение на рак на простатата, както и на мъжете, които искат да подобрят сексуалното си здраве.

Задълбочавайки се в научната основа, ракът на простатата се очертава като един от най-разпространените и смъртоносни ракови заболявания, засягащи американските мъже, което подчертава значението на това изследване. Възползвайки се от данните от Проучването за последващи действия на здравните специалисти, инициирано през 1986 г. от Харвардското училище Чан, това проучване черпи от огромен набор от данни от над 50 000 мъже здравни специалисти. Участниците, основно лекувани за рак на простатата в ранен стадий, предоставяха информация за диетата си на всеки четири години чрез въпросници. Проучванията на всеки две години също оценяват различни проблеми със здравето и сексуалното здраве. Контролирайки фактори като тегло, физическа активност и избор на начин на живот, проучването имаше за цел да изолира ефектите от нормалните или вегански диети върху резултатите за здравето.

По-специално, изследването предполага, че високата консумация на растителни или вегански храни е свързана с подобрени сексуални, уринни и жизнени резултати, независимо от демографските различия или разликите в начина на живот или дори анамнеза за медицински състояния като диабет. Наблюдаваното подобрение във функцията на червата сред тези, които консумират повече храни на растителна основа, вероятно произтича от диетичните фибри, присъстващи в тези диети. Екипът на д-р Льоб възнамерява да разшири изследванията си, за да включи по-разнообразна популация от пациенти и такива с напреднал стадий на заболяването.

В заключение, проучването на д-р Льоб подчертава важната роля, която растителната веганска диета може да играе за подобряване на качеството на живот и сексуалното здраве на мъжете, особено тези, подложени на лечение на рак на простатата.

„Добавянето на повече плодове и зеленчуци към диетата им, като същевременно се намалят месото и млечните продукти, е проста стъпка, която пациентите могат да предприемат.“, казва още Льоб.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!