Близо ли е науката до откриването на мозъчния център за мъжкото сексуално желание?

сексуално желаниеИзследователи от Медицинския факултет на Станфордския университет, ръководени от старши изследовател д-р Нирао Шах, професор по психиатрия и невробиология, са идентифицирали специфична мозъчна област в лабораторни мишки, отговорна за контролирането на сексуалния интерес, либидото, поведението при чифтосване.

Екипът на Шах също се опитва да идентифицира еквивалентни мозъчни вериги при жените.

Според д-р Шах тази област на мозъка използва сензорен вход от околната среда, за да разпознае пола на друга мишка, предизвиквайки желанието за чифтосване. Освен това, тази мозъчна верига също така прави поведението на чифтосване приятно, насърчавайки животните да участват в него многократно за оцеляването на вида.

В последното си проучване изследователите се фокусираха върху специфична подгрупа от генетично обособени неврони в BNST (ядрото на леглото на stria terminalis), които секретират вещество P, бавно действащ сигнализиращ пептид. Когато се стимулират от тези BNST неврони, секретиращи субстанция Р, POA невроните стават по-активни, което води до пълна последователност на поведение на чифтосване при мъжки мишки в рамките на 10 до 15 минути.

Въпреки че изследването се фокусира върху мишки, д-р Шах предполага, че подобни мозъчни структури вероятно съществуват и при други бозайници, включително хора. Точната им функция в човешкия мозък обаче остава да бъде определена.

За своите експерименти изследователите са използвали възрастни девствени мъжки мишки, които не са срещали женска мишка от отбиване на възраст около 3 седмици, гарантирайки, че наблюдаваната мозъчна активност и поведение не са повлияни от социални фактори.

Екипът щателно картографира мозъчните клетки и връзките, съставляващи тази верига, известна като преоптична област на хипоталамуса (POA). Предишни изследвания на екипа показаха, че манипулирането на неврони, комуникиращи с POA от амигдалата, емоционалния център на мозъка, може да повлияе на разпознаването на непозната женска от мъжките мишки. Изследователите заключават, че субстанция P сенсибилизира POA невроните, повишавайки тяхната активност и улеснявайки поведението при чифтосване. Директното вливане на вещество P в POA ускорява поведението на чифтосване и активирането на веригата дори подтиква чифтосване с неодушевени предмети.

„Отне една секунда или по-малко, за да възобновят сексуалната си активност“, обясни Шах в прессъобщение. "Това е повече от 400 000 пъти намаление на рефрактерния период."

„Когато деактивираме центъра, POA в мъжката мишка, той просто престава да се чифтосва“, каза Шах. „Дори ако има възприемчива женска в клетката си. Дори и да няма заплаха. Дори да има много храна. Той просто спира да се чифтосва.“ Според Шах не изглежда да има други видими ефекти.

Освен това, неврони, съдържащи рецептори за субстанция Р в POA, се свързват с две мозъчни области надолу по веригата, които са от решаващо значение за доброволното движение и изпитването или очакването на удоволствие. „Показателно е, че подобни структури присъстват в по-малко сложни същества от мишките, като птици, които дори не са бозайници“, отбеляза Шах.

„При маймуни проучвания, проведени преди няколко години, показват, че активирането на един от центровете, които изследвахме при мишки, всъщност предизвиква мъжко поведение при чифтосване, което предполага функционално съответствие между двойниците на мишката и маймуната в мозъка“, добави той.

„Така че изглежда има анатомични съответствия между птици, мишки, маймуни, хора и тези области на мозъка, а също така изглежда има функционално съответствие между мишки и маймуни“, заключи Шах.

„Не е известно обаче дали това е осъществимо, защото първо трябва да идентифицираме тези центрове в човешкия мозък и освен това регулирането на либидото е изключително сложно при хората, с множество социални, политически, етични и други съображения, които трябва да бъдат разгледани, преди да се обмисли подобен подход“, добави той.

Лекарство, насочено към стимулиране на сексуалното желание при хората, насочено към човешкия еквивалент на POA, би функционирало по различен начин от лекарствата за еректилна дисфункция като виагра, обясни Шах. Вместо да насърчават притока на кръв в малки кръвоносни съдове, такива лекарства биха се насочили директно към специфичния мозъчен регион, контролиращ мъжкото либидо.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!