Как консумацията на риба влияе върху вашето либидо

омега-3 и либидотоВашият диетичен избор пряко влияе върху вашето либидо и сексуално здраве. Докато някои храни и напитки могат да намалят сексуалното ви желание, други имат обратен ефект. Рибата е богата на минерали, аминокиселини и полезни за сърцето мазнини, които поддържат сексуалното здраве.

Омега-3 и сексуалната функция

Рибата и морските дарове са богати източници на омега-3 мастни киселини. Например червеният тон осигурява почти 30 грама протеин и 1714 милиграма омега-3 на порция. По същия начин консервираната сьомга и варената бяла риба предлагат значителни количества протеини и здравословни мазнини.

Тези риби се считат за безопасни за консумация до три пъти седмично, според Администрацията по храните и лекарствата, поради ниското им съдържание на живак. Освен това рибата и морските дарове са основни компоненти на средиземноморската диета, предлагайки безброй ползи за здравето.

Например, проучване, включващо 225 мъже, публикувано в Human Reproduction през декември 2016 г., свързва средиземноморската диета с подобреното качество на спермата. Смята се, че омега-3 регулират морфологията на главата на сперматозоидите, като потенциално подобряват функцията на сперматозоидите и плодовитостта при мъжете.

Обратно, трансмастните киселини, открити в нездравословните храни и преработените меса, могат да намалят концентрацията на сперматозоиди и да повлияят негативно на метаболизма на сперматозоидите. Храни на растителна основа като орехи, бадеми и семена от чиа, богати на омега-3, също показват обещаващи ефекти върху качеството на спермата.

В крайна сметка, докато консумацията на риба и морски дарове може да не повиши директно либидото, тя може да подобри шансовете ви за зачеване и да подобри сексуалното здраве. Плюс това, включването на риба в диетата ви два пъти седмично може значително да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт, насърчавайки по-дълъг и по-здравословен живот.

Различни храни за повишаване на либидото

През цялата история черният шоколад, стридите, целината, червеното грозде и други храни са били рекламирани като афродизиаци. Някои твърдят, че подобряват сексуалната функция, докато други се продават като естествени подобрители на либидото. Въпреки че съвременната наука не подкрепя напълно тези твърдения, изследователите са съгласни, че определени хранителни вещества в храната могат да допринесат за по-здравословен сексуален живот.

Помислете за стриди, например. Въпреки липсата на научни доказателства, този деликатес се счита за естествен афродизиак. Въпреки това, високото му съдържание на цинк може индиректно да подобри сексуалната функция. Консервираните стриди, например, осигуряват над 700% от дневния препоръчителен прием на цинк на порция от 85 грама.

Консумация на риба и сексуално благополучие

Рибата, известна със своите протеини и полезни за сърцето мазнини, е основна част от балансираната диета. Консумирането само на една порция седмично може да намали риска от сърдечни заболявания с до 15%, според преглед от май 2012 г. в Global Journal of Health Science. Освен това редовният прием на риба и морски дарове се свързва с намален риск от диабет, деменция, възпалителни състояния и рак.

Тези потенциални ползи за здравето се приписват на EPA и DHA, полиненаситените мастни киселини, открити в рибата. Клиничните изпитвания показват, че ежедневната консумация на полиненаситени мазнини може да помогне за предотвратяване на сърдечни инциденти и да намали смъртността от всякаква причина. Освен това диета, богата на здравословни мазнини, може да помогне за намаляване на телесната мастна маса и увеличаване на чувството за ситост, улеснявайки загубата на тегло.

Докато ефектите на рибата върху либидото и сексуалното здраве не са напълно разбрани, скорошно проучване в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (май 2018 г.) предполага потенциална връзка между консумацията на морски дарове и плодовитостта.

Изследователите открили, че двойките с най-висок прием на морски дарове са участвали в полов акт с 22% по-често от други групи. Освен това, те показват 61% по-висок процент на плодовитост, което означава, че шансовете им за зачеване са значително повишени по време на проучването.

Когато и двамата партньори са консумирали морски дарове в един и същи ден, вероятността за полов акт е била приблизително 39% по-висока от обикновено. Над 90% от двойките, които консумират поне две порции морски дарове на седмица, са постигнали бременност в рамките на шест до 12 месеца.

Резултатите от проучването, базирано на 501 двойки, предполагат, че рибата и морските дарове могат да имат ефект на афродизиак. Няколко други проучвания също подчертаха връзката между общия прием на омега-3, плодовитостта и сексуалното здраве през годините.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!