Мъжката плодовитост намалява

мъжката плодовитост намаляваОколната среда може да е допринасящ фактор

Тази статия е написана от д-р Райън П. Смит, доцент по урология в Университета на Вирджиния, който има опит в мъжкото безплодие и здравето на мъжете.

Изследването на д-р Смит за ефектите на фосфатидилсерин върху сливането на сперматозоидите, проведено в сътрудничество с д-р Джеф Лисиак, беше представено в "Early Career Investigators Showcase" на годишната среща на Американската урологична асоциация през 2020 г.

"Безплодието засяга почти 1 от 8 двойки в Съединените щати. Въпреки това, като лекар, който се фокусира върху репродуктивните лекарства, често се оказвам неспособен да определя причината за мъжкото безплодие в 30% до 50% от случаите. Може да бъде обезсърчаващо да съобщите новината на двойка, че няма ясно обяснение или решение за техните проблеми."

"Когато информирам двойки за неяснотата около причината за тяхното безплодие, те често ми задават подобни въпроси. Те питат за потенциалната лоша роля на околната среда като работна среда, мобилни телефони, лаптопи и всички тези пластмаси."

"Основният въпрос, който моите пациенти задават, е важен в сферата на мъжкото репродуктивно здраве: До каква степен токсичността на околната среда играе роля в мъжкото безплодие?"

Намаляване на мъжката плодовитост

Когато една двойка не може да зачене, въпреки че има редовен полов акт в продължение на година, влиза в графата - безплодие. В такива случаи медицински специалисти оценяват и двамата партньори, за да идентифицират основната причина.

При оценката на мъжкия фертилитет анализът на спермата е основен аспект и има различни методи за оценка на спермата. Въпреки че броят и концентрацията на сперматозоидите са често използвани мерки, те не са най-надеждните предиктори за плодовитостта. Общият брой на подвижните сперматозоиди, който определя частта от сперматозоидите, които могат да се движат и плуват, е по-точен показател.

Плодовитостта може да бъде повлияна от различни фактори, като хормонален дисбаланс, генетични заболявания или затлъстяване, и леченията са достъпни за много мъже. Въпреки това, от 90-те години на миналия век изследванията показват тревожна тенденция. Мъжката плодовитост изглежда намалява от десетилетия, дори след като се вземат предвид много от установените рискови фактори.

Проучване, проведено през 1992 г., открива 50% намаление на броя на сперматозоидите при мъжете по света през последните 60 години. Няколко последващи проучвания потвърждават това първоначално откритие, включително проучване от 2017 г., което показва 50% до 60% намаление на концентрацията на сперматозоиди между 1973 г. и 2011 г. при мъже от различни части на света.

Докато предишните проучвания предоставиха значителна информация, те се концентрираха главно върху общия брой на сперматозоидите или концентрацията на сперматозоиди. За да предостави по-съществени доказателства, група изследователи през 2019 г. решиха да проучат по-надеждния показател, общия брой подвижни сперматозоиди. Тяхното изследване откри, че процентът на мъжете със среден общ брой подвижни сперматозоиди е намалял с около 10% през последните 16 години.

Научните доказателства са еднакви: производството на сперма при мъжете е намаляло в сравнение с миналото, а качеството на спермата се влошава. Следователно, въпросът е какво води до това намаляване на мъжката плодовитост.

Въздействието на токсините от околната среда върху репродуктивното здраве

От години учените са наясно, че при излагане на токсична околната среда може да наруши хормоналния баланс и да засегне репродукцията при животински модели. Въпреки че не е възможно умишлено да излагаме хора на въздействието на вредни вещества и да изследваме техните ефекти, можем да се опитаме да идентифицираме съществуващи връзки.

Тъй като спадът в мъжката плодовитост стана по-очевиден, аз, заедно с други изследователи, изместих фокуса към химикалите в околната среда като потенциални фактори. Въпреки че не можем окончателно да определим кои химикали са отговорни за спада, доказателствата в подкрепа на тяхната роля се натрупват.

Много изследвания се концентрират върху ендокринните разрушители, които са съединения, които имитират хормоните в тялото и нарушават деликатното хормонално равновесие на възпроизводството. Примери за такива вещества са фталатите, обикновено наричани пластификатори, както и пестициди, хербициди, тежки метали, токсични газове и други синтетични материали.

Повечето пластмаси, включително бутилки за вода и контейнери за храна, съдържат пластификатори, които са свързани с неблагоприятни ефекти върху тестостерона и здравето на спермата. Храната съдържа висока концентрация на хербициди и пестициди, някои от които влияят отрицателно върху плодовитостта, особено тези със синтетични органични съединения, съдържащи фосфор.

Градовете са заобиколени от замърсен въздух, което излага жителите на различни съединения като прахови частици, азотен оксид и серен диоксид, които могат да допринесат за необичайно качество на спермата. Радиацията от устройства като лаптопи, мобилни телефони и модеми е свързана с намаляване на броя на сперматозоидите, нарушена подвижност на сперматозоидите и необичайна форма на сперматозоидите. Освен това, тежки метали като кадмий, олово и арсен присъстват в храната, водата и козметиката и е известно, че имат отрицателни ефекти върху здравето на спермата.

Въздействието на съединенията, нарушаващи ендокринната система, върху човешкото репродуктивно здраве е значително, причинявайки както физическа, така и емоционална вреда, а лечението на произтичащото от това безплодие може да бъде скъпо.

Въздействието на химикалите без регулиране

Проследяването на всички химикали, които се използват в момента, е невероятно трудна задача, като се има предвид, че има повече от 80 000 химикала, регистрирани в САЩ и почти 2000 нови химикала, въвеждани всяка година. Тестовете за безопасност за рискове за здравето и околната среда се смятат от много учени за неадекватни, а бързото разработване и въвеждане на нови химикали поставя предизвикателство пред способността на организациите да тестват дългосрочните рискове за човешкото здраве.

Правилата в САЩ следват подхода на приемане на невинност до доказване на противното, който е по-малко строг и всеобхватен от разпоредбите в Европа. Световната здравна организация е идентифицирала около 800 съединения, които могат да причинят хормонални смущения, но само малка част от тях са били тествани.

Според д-р Нийлс Скакабек, който ръководи едно от първоначалните проучвания относно намаляване на броя на сперматозоидите и мъжката плодовитост е предупредителен сигнал, който не трябва да се пренебрегва. Като лекар моите пациенти ме предупредиха за значението на повишаването на обществената осведоменост и застъпничеството за защита на глобалното репродуктивно здраве в настоящето и бъдещето.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!