Какво е еякулаторна дисфункция?

еякулаторна дисфункцияЕякулаторната дисфункция се отнася до неспособността на мъжа да изхвърли ефективно спермата от пениса по време на сексуалния кулминационен момент.

Тази форма на мъжка сексуална дисфункция е най-разпространената и често допринася за мъжкото безплодие.

Еякулаторната дисфункция се категоризира в четири различни типа: преждевременна еякулация, забавена еякулация, ретроградна еякулация и анеякулация (липса на еякулация).

Начините за лечение на еякулаторна дисфункция включват медикаментозни интервенции, поведенческа терапия (за справяне с преждевременната еякулация) и в някои случаи хирургически подходи.

Еякулаторната дисфункция се появява, когато мъж среща трудности при правилната еякулация на спермата си, което може да включва твърде бърза еякулация, твърде късно в собствения му пикочен мехур или липса на еякулация изобщо. Тези сценарии могат да доведат до намалено сексуално удовлетворение както за мъжа, така и за неговия партньор, компрометирана репродуктивна ефикасност и емоционален стрес.

Наричани аспермия, нарушенията на еякулацията могат да възникнат от състояния, налични от раждането (първични) или да се развият поради придобити дисфункции (вторични) по-късно в живота, често в резултат на заболявания, наранявания или нежелани реакции към лекарства. Четирите основни вида дисфункция на еякулацията включват преждевременна еякулация, забавена еякулация, ретроградна еякулация и анеякулация.

Стандартният процес на еякулация включва етап на емисия, по време на който спермата се натрупва в близост до пениса, близо до простатата, последвана от фаза на еякулация, по време на която спермата се изхвърля силно от пениса.

Еякулацията се случва по време на върха на сексуалната кулминация, което означава освобождаването на сперма. Това е различно от оргазъм, който е центриран в мозъка и е преплетен с еякулацията.

Механиката на еякулацията може да бъде оприличена на кихане: и двете са рефлексни действия с точка на неизбежност. Средно продължителността от мъжкото сексуално проникване до еякулацията обхваща приблизително девет минути.

Когато става въпрос за диагностициране и оценка на еякулаторни дисфункции, лекарят обикновено започва с ровене в личната история на пациента. Тази първоначална стъпка разкрива дали проблемът е продължил с течение на времето, което може да даде представа дали се корени във вродена аномалия или придобито състояние.

Ключовите компоненти на оценката включват:

 • Анализ на проба от сперма за оценка на наличието и здравето на спермата.
 • Хормонално изследване.
 • Физическо изследване на гениталиите и тестисите за откриване на всякакви структурни нередности.
 • Проба от урина след еякулата, ако не е произведен еякулат.
 • Използване на трансректален ултразвук (TRUS) за идентифициране на всякакви структурни проблеми.

Преждевременна еякулация: произход и лечение

Преждевременна еякулация (ПЕ) възниква, когато мъжът еякулира в рамките на една минута след вагиналното проникване или, по-общо казано, преди той или неговият партньор да пожелаят. Засягайки приблизително 30 процента от мъжете, PE е най-честата форма на еякулаторна дисфункция. Въпреки това, по-голямата част от случаите на ПЕ са податливи на лечение.

Причините за преждевременна еякулация варират от еректилна дисфункция и тревожност до повишена чувствителност и неврологични разстройства.

Възможности за лечение на преждевременна еякулация

Справянето с преждевременната еякулация (PE) включва многостранен подход, включващ лекарства, физиотерапия и психотерапия. Основната цел на лечението е да се намали чувствителността на пениса, като същевременно се засили контролът на пациента върху техните поведенчески реакции.

Пероралните лекарства са доказали своята ефективност при забавяне на еякулацията при значителен брой мъже. Уролозите могат да предписват различни лекарства в зависимост от това дали ПЕ е първичен или вторичен по природа.

Алтернативно лекарство е локален крем, съдържащ лидокаин-прилокаин, който се прилага върху пениса преди сексуална активност, за да се облекчи чувствителността и да се удължи продължителността на еякулацията.

Докато лекарствата могат да осигурят преходно облекчение, поведенческата терапия е единственото средство за трайно разрешаване на преждевременната еякулация. Така може да се включи и образователен аспект, насочен към промяна на поведението и психологическо консултиране за справяне с фактори като тревожност, които могат да лежат в основата на ФВ. Може да включва техники за релаксация и стратегии за удължаване на възбудата, без да предизвиква ерекция или еякулация.

Методите за корекция на поведението включват:

 • Промяна на стимулацията преди кулминацията
 • Използване на умствени разсейвания за отклоняване от стимулация
 • Прекратяване на стимулацията при наближаване на кулминацията
 • Проучване на алтернативни техники за намаляване на стимулацията и удължаване на кулминацията.

Забавената еякулация се проявява, когато еякулацията е отложена значително над разумния период от време след сексуална стимулация. Въпреки че случайните случаи на това явление се считат за нормални за много мъже, постоянните прояви за продължителен период от време или причиняването на чувство на неудовлетвореност на двата партньора могат да представляват проблем.

Забавената еякулация може да се прояви като постоянно състояние от началото на сексуалната активност или да се развие като придобито безпокойство след анамнеза за редовна еякулация. То може да бъде всеобхватно или ситуативно, да се случва избирателно при конкретни партньори или обстоятелства.

Физически, психологически и предизвикани от лекарства фактори могат да допринесат за забавена еякулация. Причиняващите фактори включват злоупотреба с алкохол, диуретици (вещества, които ускоряват загубата на вода от тялото), високо кръвно налягане, както и употребата на антидепресанти, лекарства против гърчове или антипсихотични лекарства.

Физически причини:

 • Увреждания на тазовия нерв
 • Рожденни дефекти
 • Психологически фактори
 • Инфекции
 • Хормонален дисбаланс
 • Неврологични разстройства
 • Операция на простатата

Психически причини:

 • Лични конфликти в сексуалната връзка
 • Тревожност, свързана със сексуалното представяне
 • Проблеми свързани със сексуалните фантазии
 • Депресия
 • Ниско самочувствие по отношение на външен вид

Лечение на забавена еякулация

Психотерапията служи като начин за справяне с основните психични и психологически фактори. Някои консултанти по психично здраве са специализирани в справянето с сексуални въпроси. Процесът на консултиране може да включва индивида сам или да обхваща както него, така и неговия партньор.

Няколко лекарства понякога се използват за справяне със забавената еякулация, въпреки че не са официално одобрени за тази цел и попадат в категорията на употреба „не по предназначение“.

Причини и лечение на ретроградна еякулация

Ретроградна еякулация, известна още като суха еякулация, се случва, когато част или целият еякулат навлезе в пикочния мехур по време на кулминацията, вместо да бъде изхвърлен от тялото през пениса.

Безплодието може да бъде резултат от ретроградна еякулация, въпреки че обикновено не причинява други усложнения. Диагнозата често включва физически прегледи и тестове на урината след еякулация, които могат да показват наличие на сперма в урината.

Лечението на ретроградна еякулация често е ненужно, освен ако не причинява безплодие и индивидът търси обръщане. Прекратяването на лекарствата, отговорни за ретроградната еякулация, е един подход.

Някои лекарства извън етикета могат да помогнат за поддържане на мускула на шийката на пикочния мехур затворен по време на еякулация, като по този начин предотвратяват навлизането на еякулата в пикочния мехур.

Технологиите за асистирана репродукция, включително вътрематочна инсеминация, могат да бъдат използвани за навигация около ретроградна еякулация. Това може да включва процедури за извличане на сперматозоиди от тялото на мъжа и депозирането им в матката на женската или инжектирането им директно в яйцеклетка в нейния яйчник (интрацитоплазмено инжектиране на сперма).

Произход и лекарства за анеякулация

Анеякулацията означава липсата на еякулация по време на сексуален кулминационен момент. То може да бъде тотално, възникващо постоянно по време на сексуална стимулация, или ситуационно, възникващо само при определени обстоятелства.

Първичната анеякулация е налице от началото на сексуалния отговор, докато вторичната анеякулация се развива поради придобито състояние, като диабет или множествена склероза.

Ситуационната анеякулация често е свързана със стрес и психологически проблеми, свързани с конкретни партньори или ситуации. Това може да се прояви като способност за еякулация с един партньор, но не и с друг, или в една среда, но не и в друга (напр. вземане на проба в лекарски кабинет).

Пълната анеякулация може да бъде аноргазма, което означава, че мъжът никога не достига оргазъм и еякулация, или може да бъде оргазъм, което показва, че оргазъмът настъпва без еякулация. Въпреки липсата на оргазъм, изтичането на сперма по време на сън все още може да се появи.

Анеякулацията може да произтича от реакции към специфични лекарства или хирургични процедури, засягащи нервите, свързани с еякулацията. Често психологическите проблеми, включително възпитанието и липсата на емоционална връзка, са основните причини.

Лечението на анеякулация включва предимно психологическо консултиране за справяне с основните причини и сексуална терапия. Това включва сексуално образование за насърчаване на по-ясно разбиране на процесите на възбуда от засегнатия индивид. Това също включва терапия за насърчаване на приятни реакции при докосване и прогресия към оргазъм и еякулация.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!