Недостиг на тестостерон при младите мъже - главният виновник може да е порното

намаляване на тестостеронаТестостеронът, хормон, отговорен за поддържането и развитието на различни аспекти на мъжката физиология, изглежда намалява при някои млади мъже. Това намаляване на нивата на тестостерон се свързва с прекомерното гледане на филми за възрастни.

Хормонът тестостерон играе жизненоважна роля в поддържането на половите органи, мускулната маса, производството на червени кръвни клетки, плътността на костите и др. Изглежда обаче, че има недостиг на този хормон при някои мъже.

Ниският тестостерон, който засяга приблизително 2% от мъжете според клиниката в Кливланд, може да доведе до различни симптоми, включително депресия, намалено окосмяване по тялото, намалено либидо, еректилна дисфункция и намаляване на броя на сперматозоидите.

Докладите показват, че младите мъже са имали спад в либидото си поради прекомерно гледане на порно и игра на видео игри. Проучване от 2017 г. дори установи, че мъжете, които се занимават с видеоигри, имат по-ниско либидо в сравнение с тези, които не го правят. Проучването предполага, че видеоигрите могат да предизвикат освобождаването на допамин, същият „хормон на удоволствието“, отделян по време на оргазъм, потенциално допринасящ за намален интерес към интимни дейности.

Въпреки че видеоигрите могат да бъдат приятни, те могат да бъдат и стресиращи, което може да доведе до повишаване на хормона пролактин и намаляване на тестостерона. Повишените нива на пролактин при мъжете могат да доведат до импотентност.

По същия начин, постоянната консумация на порнография също може да играе роля за намаляване на сексуалното желание, въпреки че това остава тема на продължаващ дебат. Проучване от 2016 г. например свързва хроничната употреба на интернет порнография с проблеми като еректилна дисфункция и забавена еякулация.

Въпреки това, някои експерти смятат, че проблемът може да не е пряко свързан с намалените нива на тестостерон, а по-скоро с намалено желание за сексуална активност. Д-р Роб Вайс, клиничен сексолог и психотерапевт, предположи, че пристрастяването към порно може да доведе до десенсибилизация към сексуални стимули, което от своя страна може да намали възбудата и да причини трудности при постигането и поддържането на ерекцията.

За щастие има методи за повишаване на нивата на тестостерон и да се насладите на свързаните с него предимства, включително повишено либидо, подобрено представяне в кариерата и подобрено социално поведение. Препоръчват се стратегии като редовни упражнения, вдигане на тежести, намаляване на стреса, повишен прием на витамин D, адекватен сън, избягване на алкохола и балансирана диета, включваща мазнини, протеини и въглехидрати. Освен това, избягването на определени храни като хляб, сладкиши, млечни продукти и десерти, както и прекомерното хранене навън, може да помогне за поддържане на здрави нива на тестостерон и състав на тялото.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!