Психологическият аспект на сексуалното здраве на мъжете

психология на сексуалното здравеПрез човешката история мъжете са се опитвали да подобрят сексуалното си здраве, използвайки хранене, билкови лекарства и медицински интервенции.

От вековни афродизиаци до съвременни устройства и лекарства, подходът за справяне със сексуалните проблеми на мъжете до голяма степен се върти около химически или анатомични подобрения, често загърбвайки психологическите и емоционалните компоненти.

Въпреки това в Cedars-Sinai (Медицински център) екип от изследователи насочва вниманието си към психосоциалните елементи, които играят роля в сексуалната дисфункция на мъжете.

Еректилна дисфункция в контекста на депресия

Според д-р ИсШак има множество фактори, които могат да допринесат за еректилна дисфункция, която може да не бъде ефективно разрешена чрез медикаменти.

Основните фактори, допринасящи за еректилнатa дисфункция, включват конфликти в отношенията, намалено либидо и недостатъчна сексуална стимулация, особено любовната игра. Депресията и дългосрочната употреба на антидепресанти могат да намалят сексуалното желание при мъжете, както и консумацията на развлекателни наркотици и опиати.

Освен това съществува връзка между пристрастяването към порнография и прекомерната мастурбация, която може да подкопае мъжкото либидо.

Хапчета като Виагра и Сиалис не са оборудвани за справяне с липсата на сексуално желание. Ефективното справяне с основните проблеми налага корекции в начина на живот и култивиране на стабилна романтична връзка.

„Еректилната дисфункция носи емоционална тежест поради влиянието си върху самочувствието на мъжа“, отбелязва д-р ИсШак. „Присъствието на подкрепящ партньор е от първостепенно значение.“

Връзката между преждевременната еякулация и тревожността

„Преждевременната еякулация се нарежда като най-разпространеното мъжко сексуално разстройство“, потвърждава д-р ИсШак, и по-специално, то е сред най-лесните за справяне.

„Въпреки това, предизвикателството възниква, когато някои мъже избягват да се занимават с него, което в крайна сметка може да доведе до сложност в отношенията на двойките.“

Преждевременната еякулация се определя като кулминация в рамките на минута след проникване. Д-р ИсШак подчертава, че редица психосоциални фактори, много от които са свързани с тревожност, могат да допринесат за това състояние.

Финансовите затруднения, свързаният с работата стрес и конфликтите във взаимоотношенията могат да играят роля за преждевременната еякулация. Добавяйки към сложността, безпокойството може да бъде както причинно-следствен фактор, така и резултатен ефект.

За щастие, справянето с преждевременната еякулация може да бъде постигнато чрез фокусиране върху динамиката между партньорите, вместо да я приписвате на някаква възприемана неадекватност от страна на мъжа.

„Ние напътстваме двойките да изследват естествени техники като метода старт-стоп“, уточнява д-р Исхак.

„При този подход партньорът въвлича мъжа във възбуда и спира, когато наближи еякулацията, започвайки процеса наново. Отдадеността и откритата комуникация са ключови.“

„Зависимостта от лекарства като Виагра и Сиалис потенциално може да накара двойките да пренебрегнат основните проблеми във връзката, които могат да допринесат за сексуалната дисфункция на мъжете“, посочва д-р Уаги Уилям ИсШак, професор по психиатрия в Cedars-Sinai.

„Когато се занимаваме с пациент от мъжки пол, изправен пред сексуални предизвикателства, нашият първоначален подход включва изключване на влиянието на медицински състояния и външни фактори като наркотици, алкохол и лекарства“, обяснява д-р ИсШак. „Впоследствие се фокусираме върху оценката на динамиката на романтичната връзка на двойката.“

Редица фактори могат да доведат до еректилна дисфункция, която може да надхвърли обхвата на ефикасността на хапчето.

Д-р ИсШак и колегите му посвещават усилията си на разбиране на психосоциалните аспекти, присъщи на двете най-разпространени мъжки сексуални разстройства – преждевременна еякулация и еректилна дисфункция – и изследват как увеличаването на емоционалното благополучие на двойката може да бъде полезно.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!