Сексуалната дисфункция и тестостерона

нива на тестостеронПикът на тестостерона е в края на пубертета. След този период постепенно нивата на този хормон започват да намаляват. Най-осезаемо, намаляването на нивото на тестостерона, се забелязва при мъжете на възраст над 50 години.

Симпомите за това са различни. Например, намалено либидо, раздразнителност, депресия, дори умора и проблеми със съня.

Менопаузата при жените е характерна с намаляване на нивата на естроген. Но този период е от няколко месеца. При мъжете андропаузата, спадането на нивата на тестостерона, продължава с години и, поради този продължителен период, те не забелязват този процес.

Най-широкоизвестният симптом за започването на промени в нивата на мъжкият хормон тестостерон  е намаляване на либидото. При установяване на промени при хормона е възможно нивата на тестостерон да се коригират чрез терапия.

Хормоналната терапия може да възстанови сексуалното влечение и да се отрази в положителна насока, дори емоционално.

Либидото и тестостерона са силно свързани

Тази тема все още се изследва и проучва, но е установено със сигурност, че сексуалната дисфункция пряко се влияе от хормоналните промени, настъпващи поради нарушено здравословно състояние и/или напредването на възрастта.

След проведени изследвания в края на 90-те години се оказва, че 9% от мъжете на възраст над 50 години често биват диагностицирани с хипогонадизъм. Това е намаляване на функционалността на тестисите - хормоналната и/или сперматогенната.

Хипогонадизмът може да се получи при увреждане на тестисите или при нарушаване на регулиращото действие на хипофизата.

По време на Първата международна консултация по въпросите на еректилна дисфункция, Световната здравна организация препоръчва, при мъже с ниско сексуално желание и атрофирали тестиси, да се изследват нивата на тестостерона. Еректилната дисфункция е потенциално обратим порцес и съществуват решения, които могат да бъдат ефективни за нейното преодоляване.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!