Тесните панталони водят до безплодие?

тесни панталони и безплодиеПрез 1986, научно изследване споменава, че носенето на тесни панталони или бельо може да намали количеството на сперматозоидите. Това е става по времето, когато тесните дънки излизат на мода, но когато информацията се разтръбява в медиите, широките панталони се завръщат.

Могат ли тесните панталони наистина да намялят количеството на спермата или това е само слух, разпространен от противниците на тесните панталони? За да се установи това е проведен експеримент с помощта на пет млади мъже.

Доброволците се съгласили да дадат сперма преди и след експеримента, през който носили тесни панталони в продължение на шест седмици.

Ръководителя на експеримента е д-р Рик Гордън, андролог (експерт по мъжкото възпроизвеждане). Той знаел, че когато става дума за тестисите, правилната температура е от първостепенно значение.

"Бог е измислил скротума да виси на вятъря и да е с няколко градуса по-хладен от останалата част от тялото, защото спермата не харесва топлината. Поради тази причин хората си мислят, че ако носят стягащо бельо или тесни панталони, вероятно това ще повиши температурата на скротума и ще повлияе на производството на сперма. През 70-те и 80-те години е било модно да се носят тесни дрехи, но хората осъзнаха, че може би това не е добре за плодовитостта", казва той.

Тестисите са много деликатна машина

Сперматозоидите започват като зародишни клетки в семенните тръби, след което в продължение на между шест и осем седмици се придвижат през епидидима, узряват и се запазват, готови за голямото събитие.

В Австралия е установено, че мъжкото безплодие засяга около един на 20 мъже и е основната причина 40 процента от безплодните двойки да използват асистирана репродукция.

Когато се проверява дали мъжа е плодовит, ето както се изследва:

  • Брой на сперматозоидите. Мъжете са най-вероятно плодовити, когато имат повече от 20 милиона сперматозоида на милиметър.
  • Подвижност на сперматозоидите. Мъжете са най-вероятно плодовити ако повече от 50 процента от сперматозоидите се движат.
  • Форма и структура на сперматозоидите. Мъжете са ней-вероятно плодовити ако повече от 30 процента от сперматозоидите имат нормална форма и структура (морфология). Нормалните сперматозоиди имат овална глава и дълга опашка. Патологичните имат има голяма, малка, заострена или крива глава, или нагъната или двойна опашка.

Качеството на спермата също може да варира в различните моменти. Например, тя се променя по време на заболяване.

И така, доброволците дали сперма в началото на експеримента и всичко е било наред. След шест седмици дали втора проба.

Резултатът бил, че количеството и качеството на сперматозоидите било нормално. Това означава, че момчетата могат да носят тесни панталони вечно и това няма да ги направи безплодни, защото не оказва особено влияние върху качеството на спермата.

Колко горещо става при носене на тесни панталони?

Оказало се, че независимо от физическата активност на доброволците няма съществена разлика в температурата.

Това е така, защото тестисите могат да регулират температурата си. Ако е много студено, те се преместват към тялото, за да се затоплят, а ако е много горещо се преместват навън, за да се охладят. Всичко това става, за да се подържат на хладно при температура 35-36 градуса, която е оптимална за производството на сперматозоиди.

След като съвременна медицина е разрешила този въпрос, следва огромно облекчение за мъжете в световен мащаб.

След като тесните панталони не предизвикват безплодие, кое го прави?

"Причината за безплодие при мъжете може да е различна, често не можем да разберем защо броя на сперматозоидите намалява, но очевидните причини със сигурност са отрови и токсини, на които сме изложени като пушенето на цигари, наркотиците, но и други - инфекция, травма на тестисите - много неща могат да разстроят работата на тестисите да произвеждат сперма", казва д-р Гордън.

Ако харесвате горещи вани, помислете отново. Изследвания в Япония и САЩ сочат, че къпането при 42 градуса, три пъти седмично, може значително да намали количеството на сперматозоидите.

Добрата новина е, че процеса е обратим. Просто изчакайте между шест и осем седмици и тялото ви ще направи нова партида от здрави сперматозоиди.

Също като жените, мъжете са плодовити повече някои пъти, в сравнение с други.

За повечето мъже да заченат дете не е голям проблем, само пет процента от австралийските мъже имат проблеми с плодовитостта. Лекарите съветват, че ако вашата половинка не забременее след една година редовен секс, трябва да потърсите медицинска помощ.

Знаете ли, че мъжете също имат биологичен часовник. Въпреки, че мъжа може да остане плодовит през целия си живот, все пак има биологичен часовник. На един мъж над 45 години ще му отнеме пет пъти повече време, за да направи партньорката бременна, в сравнение с мъж под 25 години. И колкото по-стар е бащата, толкова е по-вероятно спермата да съдържа генетични аномалии.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!