студен душ и тестостеронЗа да се възползвате максимално от студените душове, започнете бавно, като постепенно намалявате температурата на водата. Напръскайте студена вода върху ръцете, краката и лицето си, преди да потопите цялото си тяло. Подгответе се с кърпа или топла зона за след душа и правете студените душове последователно всеки ден.

Метаболизъм и студени душове

Кафявата мазнина е вид мазнина в тялото, която се активира при ниски температури. Две проучвания, едно от 2007 г. и друго от 2009 г., показват, че ниските температури активират кафявата мазнина, което може да подобри метаболизма и да поддържа здравословен индекс на телесна маса.

Предпазни мерки

Студените душове не са подходящи за всички. Хора с високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, прегряване или треска, нарушена имунна система или преумора трябва да избягват студените душове. Ако имате депресия или психично заболяване, не замествайте медикаментите със студени душове.

Хората, които вземат студени душове, често хвалят многото ползи от тази практика - от по-бързо възстановяване след интензивни тренировки до намаляване на вероятността от заболявания.

Студен душ и тестостерон

Голяма част от изследванията за температурата и тестостерона се фокусират върху тестисите и скротума. Скротумът се намира извън тялото, за да поддържа тестисите при оптимална температура за производство на сперма и хормони, около 35 до 37°C.

Твърдението е, че студените душове намаляват температурата на скротума, което позволява на тестисите да произведат максимално количество сперма и тестостерон. Въпреки това, научните изследвания не показват ясно връзка между студените душове и производството на тестостерон. Студените тестиси могат да подобрят качеството и подвижността на спермата, но няма убедителни доказателства, че това повишава нивата на тестостерон.

Възстановяване след тренировка

Студената вода може да помогне за по-бързо възстановяване след тренировка, макар че ефектите могат да бъдат незначителни. Проучвания от 2007 г. и 2016 г. показват леко подобрение във възстановяването от мускулни болки при използване на студена вода.

Студените душове и енергията

Някои проучвания предполагат, че студените душове могат да повишат енергийните нива. Проучване от 2016 г. установява, че участниците се чувстват по-енергични след месец вземане на студени душове. Други изследвания показват, че студената вода може да помогне за по-бързо възстановяване след тренировка, намалявайки възпалението и увеличавайки притока на кръв.

Имунитет

Някои изследвания показват, че студените душове могат да имат малък положителен ефект върху имунната система. Проучване от 2014 г. установява, че потапянето в студена вода повишава нивата на адреналин и стимулира имунната система да произвежда противовъзпалителни вещества.

Заключение

Студените душове вероятно няма да доведат до драматични промени в нивата на тестостерон, но могат да имат положителни ефекти върху енергията, метаболизма и възстановяването след тренировка. Начинът на живот и цялостното здраве също играят важна роля за нивата на тестостерон.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!