проблеми с мъжката плодовитостКачеството на спермата изглежда намалява в глобален мащаб, но този аспект на безплодието често се пренебрегва. Сега учените разглеждат основните причини.

Ребека Бланчард, ветеринарен преподавател и изследовател в Университета на Нотингам, Обединеното кралство, изследва въздействието на домакинските химикали върху репродуктивното здраве на мъжете.

Свят изпълнен с токсини

Тя използва кучета като стражеви модел, действайки като система за ранно предупреждение за човешкото здраве.

„Кучето споделя нашата среда“, обяснява тя. „То живее в същото домакинство и е изложено на същите химически замърсители като нас. Чрез изучаване на кучета можем да придобием представа за човешкото здраве.“

Нейното изследване се фокусира върху химикали, присъстващи в пластмаси и обикновени битови предмети. Въпреки че някои от тези химикали са забранени, те остават в околната среда или в по-стари предмети. Нейните проучвания разкриха как тези химикали могат да нарушат нашите хормонални системи и да навредят на плодовитостта както на кучетата, така и на мъжете.

„Наблюдавахме намаляване на подвижността на сперматозоидите както при хора, така и при кучета“, съобщава Бланчард. „Имаше също увеличение на фрагментацията на ДНК на спермата.“

Фрагментацията на ДНК на спермата включва увреждане или прекъсване на генетичния материал на сперматозоидите, което може да има последствия, простиращи се отвъд зачеването. Тъй като нивата на фрагментация на ДНК се повишават, обяснява Бланчард, спонтанните аборти в ранен термин стават все по-разпространени.

Тези открития са в съответствие с други изследвания, които демонстрират вредното въздействие на химикалите, открити в пластмасите, домакинските продукти, хранителната верига и въздуха върху плодовитостта.

Освен това изменението на климата може да има отрицателно въздействие върху мъжката плодовитост, тъй като няколко проучвания върху животни показват, че сперматозоидите са особено податливи на въздействието на повишаващите се температури. Доказано е, че горещите вълни увреждат сперматозоидите при насекомите и подобно въздействие се наблюдава при хората. Проучване от 2022 г. установи, че високите температури на околната среда, дължащи се на глобалното затопляне или работата в гореща среда, могат да повлияят неблагоприятно на качеството на спермата.

Освен тези фактори на околната среда, индивидуални фактори като нездравословна диета, заседнал начин на живот, стрес и употреба на алкохол и наркотици също могат да нарушат мъжката плодовитост.

През последните години се наблюдава промяна към родителството на по-късна възраст и въпреки че на жените често се напомня за техния биологичен часовник, възрастта вече не се счита за без значение за мъжката плодовитост. Напредналата възраст на бащата е свързана с по-ниско качество на спермата и намалена плодовитост.

Има нарастващо търсене на по-добро разбиране на мъжкото безплодие и нови стратегии за неговата превенция, диагностика и лечение. Освен това, има нарастващо осъзнаване на спешната необходимост от борба със замърсяването. И така, има ли нещо, което хората могат да направят, за да защитят или подобрят качеството на спермата си?

Започването с упражнения и по-здравословна диета може да бъде положителна стъпка, тъй като те са свързани с подобрено качество на спермата. Препоръчва се да изберете органични храни и пластмасови продукти, които не съдържат BPA (бисфенол А), химикал, свързан с проблеми с плодовитостта както при мъжете, така и при жените.

Дженифър Ханингтън и нейният съпруг Киаран, жители на Йоркшир, Англия, предприеха двугодишно пътуване, за да заченат. Въпреки че беше известно, че синдромът на поликистозните яйчници на Дженифър засяга плодовитостта, те бяха изненадани да открият, че Сиаран също е изправен пред проблеми с плодовитостта. Диагностичните тестове разкриха проблеми като нисък брой сперматозоиди и намалена подвижност на сперматозоидите. Тези проблеми бяха счетени за по-трудни за справяне от тези на Дженифър, вероятно дори непреодолими.

Реакцията на Киаран беше смесица от шок, мъка и отричане, усещането, че е разочаровал жена си. Той винаги се е стремял да стане баща, но този неочакван обрат на събитията се отрази сериозно на психичното му здраве, което доведе до изолация, алкохолна зависимост и пристъпи на паника.

Мъжкото безплодие значително допринася за около 50% от случаите на безплодие, засягайки 7% от мъжкото население. Въпреки това, това остава по-малко открито обсъждана тема в сравнение с женското безплодие поради социална и културна чувствителност.

Проучванията показват, че проблемът може да нараства, като фактори като замърсяването на околната среда влияят върху плодовитостта на мъжете и по-специално върху качеството на спермата. Това може да има сериозни последици за отделните хора и обществата като цяло.

Плувaщи клетки

„Сперматозоидите са забележителни клетки“, заявява Сара Мартинс Да Силва, клиничен читател по репродуктивна медицина в университета в Дънди и практикуващ гинеколог. "Те са миниатюрни, те се движат и могат да оцелеят извън тялото. Никоя друга клетка не притежава тези способности."

Дори леки промени могат значително да повлияят на тези високоспециализирани клетки, особено върху способността им да оплодят яйцеклетка. Ключовите фактори, влияещи върху плодовитостта, са способността им да се движат ефективно, тяхната форма и размер и тяхното количество в даден обем сперма. Това са аспектите, които се оценяват по време на оценката на плодовитостта на мъжа.

„Като цяло, когато броят на сперматозоидите падне под 40 милиона сперматозоиди на милилитър сперма, проблемите с плодовитостта започват да стават очевидни“, обяснява Хагай Левин, професор по епидемиология в Еврейския университет в Йерусалим.

Ливайн изяснява, че броят на сперматозоидите е тясно свързан с вероятността за плодовитост. Докато по-високият брой сперматозоиди не гарантира по-висока вероятност за зачеване, вероятността за зачеване спада значително под прага от 40 милиона/ml.

През 2022 г. Левин и колегите му публикуваха преглед на глобалните тенденции в броя на сперматозоидите. То разкри, че между 1973 г. и 2018 г. броят на сперматозоидите е спаднал средно с 1,2% годишно, намалявайки от 104 на 49 милиона/ml. От 2000 г. този темп на спад се ускори до над 2,6% всяка година.

Левин предполага, че това ускорение може да се дължи на епигенетични промени, които са промени в начина, по който гените функционират поради фактори на околната среда или начина на живот. Друг преглед също предполага, че епигенетиката може да допринесе за промени в спермата и мъжкото безплодие.

„Има признаци, че тези промени могат да се натрупват през поколенията“, отбелязва той.

Концепцията, че епигенетичните промени могат да бъдат наследени през поколенията, не е без противоречия, но има доказателства, които предполагат, че това може да е осъществимо.

„Този спад в броя на сперматозоидите е отражение на лошото здраве на мъжете, може би дори на човечеството“, заявява Левин.

Изследванията показват, че мъжкото безплодие може да предскаже бъдещи здравословни проблеми, въпреки че точната връзка не е напълно разбрана. Една от възможностите е, че специфични фактори на начина на живот могат да допринесат както за безплодието, така и за други здравословни проблеми.

Индивидуалните корекции на начина на живот може да не са достатъчни, за да спрат влошаването на качеството на спермата. Натрупващите се доказателства сочат към по-широка заплаха за околната среда: токсични замърсители.

Има ли незабелязана криза на раждаемостта?

Световното население е претърпяло забележително увеличение през последния век. Само преди 70 години Земята беше дом на само 2,5 милиарда души, но през 2022 г. световното население премина границата от осем милиарда. Въпреки това темпът на нарастване на населението се забави, главно поради социални и икономически фактори.

Раждаемостта достига рекордно ниски нива в световен мащаб, като над 50% от световното население живее в страни с нива на раждаемост под две деца на жена. Това води до свиване на населението при липса на миграция. Спадът в раждаемостта се дължи на положително развитие, включително повишена финансова независимост и контрол върху репродуктивното здраве на жените. От друга страна обаче, в страни с ниски нива на раждаемост много двойки желаят да имат повече деца, но забавят поради социални и икономически фактори като неадекватна семейна подкрепа.

Изследванията показват нарастващ набор от репродуктивни проблеми при мъжете, включващи намаляващ брой сперматозоиди, понижаващи се нива на тестостерон и нарастващи случаи на еректилна дисфункция и рак на тестисите.

ВигаМакс Про
№1 хапчета за бърза и сигурна ерекция!